Sveriges största ekologiska sortiment av vin, öl och sprit

Stacks Image 34352

Familjegården Lazanou, Wellington - Sydafrika.

Av: Peter de Gooyert

En livsstil

När man lär känna människorna på de ekologiska gårdarna, slås man av deras passion för ekologi och ekologisk produktion. De har utvecklat en livsstil som sträcker sig långt vidare än ekologisk odling. Ofta lever hela familjen i samklang med naturen och man märker hur ett ekologiskt tänkande genomsyrar allt som händer och sker på gården. Med stor stolthet visar de upp sina tekniker för att på biologisk väg bekämpa skadeangrepp. Det kan handla om en maskodling, där maskarna ”tillverkar” bekämpningsmedel, eller hur de använder rovdjur som äter skadedjur och så vidare.
Min erfarenhet säger att det skulle vara oerhört långsökt att någon av de ekologiska vinodlare jag känner skulle plocka fram en giftspruta från ett hemligt skåp vid obevakade ögonblick. Det finns inte i deras värld, inte ens i deras fantasi.

Men hemma i Sverige raljeras det!

Vid en släktsammankomst för en tid sedan fördes en diskussion om ekologiska varor. Många var rörande överens om att man inte kan lita på ekologisk märkning och att det förekommer mycket fusk inom ekologisk odling.
Jag ställde en fråga till dem: - Vilket eller vilka företag är det som fuskar?
Ingen i församlingen kunde nämna något specifikt företag, men: "- Man har ju hört att det fuskas mycket", sa någon och så hummade de andra instämmande med.
Jag fortsatte fråga: - Är det kanske något av företagen på BioFach som har fuskat?
De såg undrande ut. Jag fortsatte: 
- Det är ju den största mässan i världen för ekologiska produkter. Var det något av de företagen som ställde ut där senast som har fuskat?
De började de skruva på sig, jag fortsatte resonemanget:
- Jammen där var ju 2 554 företag, något företag som fuskat borde ni väl känna till?
Tystnad...
- Känner ni till eller kan nämna något företag som ställde ut där överhuvudtaget?
Fortfarande inget svar, så jag sammanfattade läget:
- Alltså... - Ni känner inte till världens största mässa för ekologiska produkter, ni kan inte nämna ett enda företag som ställde ut där och ni kan inte nämna ett enda företag som fuskar. Ni uttalar er om att det förekommer fusk i en bransch som ni överhuvudtaget inte vet någonting om, eller hur?
Tystnad igen...
Människor gillar inte att bli betraktade som korkade, men jag nämnde inte ordet ”korkad”.
Jag ställde bara några frågor.