Sveriges största ekologiska sortiment av vin, öl och sprit

Stacks Image 34352

Ekologisk vinodling i Veneto.

Av: Peter de Gooyert

Myt 1: När granngården besprutar sin odling blåser giftet över till den ekologiska vingården

- Det kan förekomma, men är högst osannolikt. För det första är det sed bland vingårdar att vara goda grannar. I de fall vi känner till där angränsande gårdar bedriver konventionell odling tas stor hänsyn till att den ekologiska gården inte ska drabbas av besprutningsrester. För det andra är det inte brukligt att bespruta när det blåser. Besprutning från luften ser inte heller ut som i amerikanska filmer, där någon hjälte far runt i luften med en stor molnkvast bakom sig och gör loopingar. Besprutningshelikoptrarna flyger lågt över de fält som ska besprutas och sniffar med underredet precis i topparna på vinrankorna. Att giftet skulle blåsa över till nästa gård är en myt som inte stämmer överens med verkligheten.

Myt 2: Ekologiska odlingar besprutas också

- Javisst, men inte med syntetiska bekämpningsmedel utan med ekologiska alternativ till exempel varmvatten eller kompostvätska.

Myt 3: När det regnar på konventionella odlingar spolas gifterna bort och då blir de också ekologiska

- Om det vore så enkelt....

Myt 4: När det regnar på ekologiska odlingar innehåller regnvattnet så mycket gifter att det som odlas inte är ekologiskt längre

- Varför besprutar då inte de konventionella odlarna med regnvatten, det borde bli mycket billigare?

Myt 5: Det fuskas mycket inom den ekologiska odlingen

- Noggranna kontroller genomförs ständigt, arbetare på vingårdar frågas ut vid oanmälda besiktningar och det blir dyrt för den som blir upptäckt och avslöjad som fuskare. Allra värst är skammen och att kollegerna inom branschen tappar respekt för den som fuskat.

Myt 6: Ekologiskt vin har bismak

Enligt det resonemanget borde konstgödsel och giftbesprutning avlägsna bismaker som skulle finnas i vin producerat utan dessa behandlingar. Således borde med samma logik Château Latour, Château Lafite Rothschild, Château Margaux och Château Haut-Brion varit behäftade med bismaker när de utnämndes till 1er cru classé år 1855. På den tiden besprutade man nämligen inte med giftiga bekämpningsmedel.